Saturday, April 16, 2011

STAR WARS

Reedene vabapäev oli juba hommikul sedavõrd hapu ja igav, et midagi muud ei jäänud üle, kui ära vaadata Tähtede Sõja Episoodid IV, V, VI. Need kolm esimest. Ma ei ole neist näinud ühtki, va Family Guy'st tuttavad paroodiastseenid. Need tõid äratundmisrõõmust naeru suule. Samuti ei oska ma vastata, miks Star Wars algab episoodiga 4. Et asja huvitavamaks teha vist. Aga see oli ju niigi hea. Ma olin üsna eelarvamustest meelestatud, et nüüd näeb mingisuguseid mudeleid nööriga mustal taustal lendamas, näeb ebaloomulikult liikuvaid masinaid ja tulnukaid, olevusi, kes vist 70. aastatel ka silma häirisid. Aga täiesti uskumatu, kui valed eelarvamused mul olid (Enterprise 3000 on vist liialt mõjutanud). See on üllatavalt hästi väljakukkunud. Kõik need imelikud masinad, tulnukad ja muud meie jaoks võõrad olevused on väga hästi välja kukkunud. Mida osa edasi, seda paremaks ka muutus see inimeste mõtlemist ning teadvust enim mõjutanud sci-fi fantaasiafilm.
Filmi peategelasteks on küllaltki lahe seltskond, küllaltki tänu piloodist Han Solo ja tema lemmikloomale, kaaslendurile Wookieele. Kui nüüd rääkida kahest värvikast droidist, siis C-3PO on üks imelik robot, kes räägib ja käitub kergelt naeruväärselt, on oma olemuselt üldse kuidagi tobe, möku kolisev pederobot. R2-D2 seevastu on aga hälvikdroid, nagu ratastoolis piiksuv invaliid, keda peab koguaeg tagant utsitama, et see endaga hakkama saaks. Kuna ma ise ei oska midagi nende asemele mõelda, nendeta ka ei saa, siis ega nad tegelikult nii ei häirinud. Luke Skywalker oli esimeses osas täitsa vinge tegus kutt, kuid mida film edasi, seda vaiksemaks, rohkem vaimuinimeseks ta jäi. Viimases episoodis oli ta puhtadiip, kergelt emo, kes harva naeratab.
Tegelikult on seiklust filmides natukene vähevõitu, kuid siiski parajal määral, et aru saada, mis tegelastega üldse tegu on. Põhiliseks ülesandeks jääb ikkagi Death Stari hävitamine ja Tumedate Jõudude hälvamine, seda kolme filmi peale täpselt kaks korda. Sellele lisaks veel mõned seiklused kaugetel planeetidel erapooletute tulnukatega, kellele kuulus seltskond kord teele ette jääb, kord peavalu valmistab. Nagu eelpool mainitud, on tulnukad küllaltki ägedad nukud, väga erilised tegelased, kelleta filmide väärtus langeks kohutavalt. Peaks vist need viimased kolm ka ära vaatama, et terviku Star Warsi elamuse ikka kätte saada. 5+



















4 comments:

  1. Neist on muidugi paar korda digitaalselt üle käidud, sellest ka kena tehniline tase. Star Wars´i ennast enam originaalis vaadata ei ole võimalik, juba 1979 hakkati seda muutma ja mugavdama.

    ReplyDelete
  2. Jep. Täitsa kursis, kuid sellegipoolest... väga asjalik.

    ReplyDelete
  3. Noh, Star Warsi kultusfilmiks saamisel tehniline läbimurre mängis ju tegelikult väga olulist rolli... Enne seda olidki mudelid-nööriga ja pärast seda efektitööstus puhkes õitsele.

    ReplyDelete
  4. Jah, arvestades tehnilisi võtteid 1977 aastal, sellele aja teisi filme, siis on Star Wars ikka imeline samm edasi. Väidetavalt tahtis Georg Lucas tehagi 6 osa, aga selle aja tehnilised võimalused ei võimaldanud kohe algusest alustada. Ma ise arvan, et see on mingi nõks fännide lollitamiseks. Eks ikka vaadati, kui palju pappi sisse toob ja sellest lähtuti. Igatahes on see kvaliteedi poolest parim järjefilm maailmas. Kahju ainult, et kõige uuemad kaks perse kukkusid. Muidu neli esimest väga head.

    ReplyDelete